Rotsvast geloof in stunt: dreigende teksten voor Oranje en Duitsland

Michael O’Neill heeft alle geloof in plaatsing voor het EK 2020 met Noord-Ierland. De bondscoach put richting de thuiswedstrijd van maandag tegen Duitsland vertrouwen uit de vorige kwalificatiereeks, toen Noord-Ierland zich als groepswinnaar voor het EK 2016 in Frankrijk plaatste.Destijds maakten de Noord-Ieren hun debuut op een Europese eindronde door in een groep met Roemenië, Hongarije, Finland, Faeröer en Griekenland als eerste te eindigen. O’Neill hoopt dat zijn spelers inspiratie putten uit die historische prestatie. ‘Ze moeten geloven dat ze het kunnen. De jongens die naar Frankrijk gingen, deden dat ook in een poule die ongelooflijk zwaar was. Dat zijn de dingen die je kan gebruiken als manager.’

De poule met bovengenoemde landen klinkt vanuit Nederlands perspectief misschien niet eens zo zwaar, maar voor een klein voetballand als Noord-Ierland was het een hele opgave. ‘Ik weet nog goed dat ik bij de selectie kwam en dat winnen met Noord-Ierland al iets speciaals was’, herinnert aanvoerder Jonny Evans zich nog. ‘Nu gaan we wedstrijden in met enorm veel zelfvertrouwen. Dat laat zien hoe ver we zijn gekomen als ploeg.’