FC Twente slaat ook in Limburg toe en dendert topdrie binnen

FC Twente heeft zondagavond zijn derde Eredivisie-zege van het seizoen geboekt. De Tukkers waren in Limburg te sterk voor Fortuna Sittard, dat de halve wedstrijd met een man meer speelde.Twente ging met een heerlijk gevoel de interlandperiode in. De ploeg van trainer Gonzalo García won met 3-1 van FC Utrecht en begon zo met vertrouwen aan de wedstrijd in Sittard. Na ruim een kwartier namen de bezoekers de leiding. Aitor Cantalapiedra zag Keito Nakamura vertrekken en bediende de Japanner op maat. Nakamura controleerde en wipte de bal langs doelman Alexei Koselev: 0-1.

Acht minuten later was het opnieuw raak voor Twente. Ditmaal was Nakamura de aangever; hij bediende Javier Espinosa, die richting het strafschopgebied dribbelde en fraai raak schoot in de verre bovenhoek: 0-2. Twente zat zo op rozen en leek een makkelijke avond tegemoet te gaan, maar op slag van rust ging het mis. Nakamura gleed onbesuisd door op Felix Passlack (zie foto onder), maar arbiter Dennis Higler deed het zonder kaarten af. Na inmenging van de VAR besloot Higler echter alsnog een directe rode kaart te geven aan de doelpuntenmaker.

Twente begreep daar helemaal niets van, maar de protesten haalden niets uit. Fortuna ging na rust vol op zoek naar de aansluitingstreffer en kreeg via Mark Diemers een prima kans, maar Joël Drommel redde knap. Halverwege de tweede helft viel de goal, maar wel aan de verkeerde kant voor de thuisploeg. Aitor kreeg de bal wat gelukkig mee en stuitte nog op Koselev, maar de rebound was voor invaller Giorgio Aburjania: 0-3.

Pas in de 78ste minuut deed Fortuna iets terug. Haris Vuckic werkte de bal in eigen doel na een voorzet van Rasmus Karjalainen: 1-3. De Limburgers leken zo op weg naar een slotoffensief, maar dat werd al snel in de kiem gesmoord. Marc Pinto haalde de doorgebroken Rafik Zekhnini neer en kreeg eveneens direct rood. Beide ploegen eindigden de wedstrijd zo met tien man. Amadou Ciss liet in de extra tijd nog de 2-3 aantekenen, maar die goal kwam te laat voor Fortuna.

De bezoekers bleven zodoende ook in het zesde Eredivisie-duel van het seizoen ongeslagen. Twente is pas de vierde promovendus ooit die dat voor elkaar krijgt na GVAV (1960/61), SC Heerenveen (1993/94) en VVV-Venlo (2009/10). De ploeg van García pakt daarnaast de derde plaats op de ranglijst, achter Ajax en PSV. Fortuna blijft de nummer zeventien.