De Oranjefan

Leuk dat je een bezoek brengt aan “De Oranjefan”. Laat ik me eerst even voorstellen. Ik ben Rob Hansen. Een man van 49 jaar met een lichamelijke handicap, maar bovenal een passie voor voetbal. Door mijn handicap ben ik afhankelijk van een electrische rolstoel. Naast mijn passie voor voetbal ben ik gek op allerlei andere sporten. Ter gelegenheid van 30 jaar “De Oranjefan” en 60 jaar UEFA is deze website gebouwd. Last but not least word ik in april 2020, voorafgaand aan EURO2020, 50!

rob cruijffHet begin
Al op zeer jonge leeftijd werd ik door mijn vader meegenomen naar HFC Haarlem. Ja dat clubbie dat in de jaren tachtig nog Europees voetbal speelde. Mijn vader is daar verzorger geweest en later was hij (hoofd)steward en werkte in het spelershome. Erg leuk natuurlijk want dan zag ik na de wedstrijd alle spelers. De mooiste wedstrijd die ik me herinner was tegen AJAX. Haarlem stond met 0-3 achter tot een kwartier voor tijd. Nog voor het laatste fluitsignaal ging was het 3-3 geworden.

Door mijn handicap verhuisde ik al snel naar een andere plaats om in een schoolinternaat te wonen. Het werd Utrecht waar ik geregeld de plaatselijke FC bezocht. Ik hoor je denken, en Haarlem dan? Tsja hoe moet ik dat uitleggen. Laten we maar zeggen dat ik graag naar voetbal kijk en aangezien vervoer met de rolstoel niet altijd even handig was en overigens nog steeds is besloot ik het naar voetbal gaan belangrijker te vinden.Denk nu niet gelijk dat ik volgend jaar voor Duitsland wordt want er is en blijft maar één ORANJE! Tijdens mijn tijd in Utrecht won FC Utrecht 1 maal de bekerfinale van het toen nog hetende DS ’79.

ned trein1De eerste Interlands
Na 5 jaar verhuisde ik naar Arnhem en je raad het al ik ging na verloop van tijd eens een wedstrijdje bekijken van Vitesse. (Toen nog eerste divisie) Vitesse promoveerde enfin de rest van de geschiedenis van Vitesse is inmiddels bij een ieder bekend. Hoogtepunt met Vitesse was wel de verloren bekerfinale tegen PSV.In deze tijd kreeg mijn liefde voor Oranje ook meer vorm. Ik was inmiddels 17 en bezocht geregeld wedstrijden van Oranje. De wedstrijden tegen de Duitsers waren altijd het meest geslaagd. Toen Nederland in 1988 Europees Kampioen werd was ook ik uitzinnig van vreugde. Hele straten waren Oranje en het feest ging door tot in de late uurtjes.

De geboorte van het Oranje clubhuis
In 1990 organiseerde ik voor het eerst de bouw van een Oranje clubhuis in Arnhem. Het WK in Italië liep uit op een teleurstelling. Weer die Duitsers. In de 2e ronde sneuvelde we. In 1991 verhuisde ik naar Enschede waar ik in eerste instantie besloot Vitesse te blijven volgen. Ik had ook nog een jaar lang een seizoenskaart. Na een aantal jaren in Enschede te wonen ben ik steeds vaker wedstrijden van FC Twente gaan bezoeken met natuurlijk als hoogtepunt de bekerfinale tegen PSV in 2001. Wat een feest in Rotterdam en bij terugkomst in Enschede.

De Polen Expeditie
In november 1993 moest het er dan maar van komen. De eerste uitwedstrijd met Oranje stond op het programma. En wat voor een wedstrijd. Het werd met recht de Polen Expeditie. Samen met nog 20.000 andere Oranjefans gingen we naar het steenkoude Poznan. De thermometer gaf -15 aan toen we in het stadion waren. Maar liefst 48 uur achtereen op geweest. Het was echt de moeite waard. Erg leuk om te melden was dat we bij aankomst in Berlijn een benzinestation vol Oranje supporters zagen. Het was toen 4 uur in de nacht. Die Duitsers wisten niet wat er gebeurde. Uiteindelijk wonnen we de wedstrijd met 1 – 3 en kwalificeerde we ons voor de WK ’94 in Amerika.

tsjechie annekeTsjechië – Nederland
De volgende uitwedstrijd was in april ’95. Bestemming was Tsjechië. Met een geheel aangepaste touringcar ging het dit keer heel wat comfortabeler als naar Polen. Het was een hele aparte ervaring om in de oude stad Praag met al zijn oudheden een gloednieuw stadion te zien staan. Ook de voorzieningen in het stadion voor mensen met een handicap waren perfect. Alleen om het stadion binnen te komen moest je wel 2 traptreden overwinnen. Helaas verloren we de wedstrijd met 3-1 waardoor we in december een play-off moesten spelen tegen Ierland.

enfield1Het Moment
Na nog wat andere wedstrijden van Oranje te hebben bijgewoond gingen we in december 1995 naar Liverpool voor de beslissingswedstrijd tegen Ierland. Met de auto naar Frankrijk en daar met de boot. Wedstrijd bijwonen en weer terug. Maar wat een wedstrijd zeg. Als ik eraan terugdenk krijg ik weer kippenvel. Nederland won met 2-0 en dacht je dat de Ieren stopte met zingen. Not dus he. Ze gingen alleen maar harder zingen. Zelfs bij de volksliederen was geen fluitsignaal te horen.

Het was tevens de afscheidswedstrijd van Jack Charlton (coach Ierland). Herhaaldelijk na de wedstrijd had de stadionspeaker verzocht het stadion te verlaten. Maar niemand ging. Reden? De Ieren wilde eerst afscheid nemen van hun coach. Ook de Nederlanders bleven aanwezig. Massaal werd nog 1 maal You’ll Never Walk Alone gezongen. Waar kan dit beter als in Liverpool. Met een tas vol mooie herinneringen gingen we huiswaarts.

Euro ’96
In de zomer van 1996 volgde een bezoek aan Euro ’96 in Engeland. Met de boot vanuit Hoek van Holland. Wat een tocht en wat was de drank goedkoop aan board van het schip. ek96 wembleyHet was een geweldige ervaring die ik helaas met een week ziekenhuis heb moeten terugbetalen. Had ik misschien te veel gedronken? Ook Wembley was fantastisch.

Wat een sfeer. Engeland won met 4-1 maar gelukkig was het ene doelpunt genoeg om door te gaan naar de volgende ronde. Helaas eindigde het daar met een verlies tegen de Fransen. Na deze wedstrijd heb ik zwaar ziek in een ziekenhuisbed gezien.

WK ’98
Er volgde een tijd lang een aantal thuiswedstrijden voordat ik in 1998 aan mijn volgende reis begon. De missie was WK ’98 in Frankrijk. We verbleven op een mooie camping in een voorstadje van Parijs. De wedstrijd was niks 0-0 tegen de Belgen maar de sfeer was fantastisch en wat een mooi stadion dat Stade de Frans. Jammer genoeg lukte het Nederland weer niet om door te dringen tot de finale. Helaas moesten we genoegen nemen met een 4e plaats.

ek2000 neddenstadion1Euro 2000
Maar toen moest het dan toch echt gebeuren. Euro 2000 in eigen land. Voor deze gelegenheid werd mijn woning omgetoverd tot een Oranje Clubhuis. Al was ik tijdens de wedstrijden niet aanwezig want ik zat natuurlijk in het stadion. Met 3 overwinningen op Tsjechie, Denemarken en Frankrijk gingen we simpel naar de 2e ronde. In die 2e ronde werd Joegoslavië overklast met 6-1. Niks leek meer in de weg te staan voor een finaleplaats. Eerst moest er afgerekend worden met de Italianen. Een beetje moe nog van de eerste halve finale die ik had bezocht in Brussel kwam ik maar net op tijd aan in Amsterdam om uiteraard de halve finale van Nederland bij te wonen. Het werd een Thriller. Enfin over de afloop hoef ik verder niet te praten. Het was dus weer net niet.

Na Euro 2000 werd het stil rondom Oranje. We werden uitgeschakeld voor de WK van 2002 in Zuid-Korea. Gelukkig hadden we daar nog wel onze Guus die met Korea hele leuke dingen liet zien.

Euro 2004
Op 12 juni 2004 werd er in Portugal afgetrapt voor de eindronde van het Europees Kampioenschap. Nederland was ingedeeld in de poule met Duitsland, Tsjechië en Letland. Helaas kon ik er dit keer niet bij zijn. Maar vanuit Nederland zou ik er zeker een mooi feest van maken.

De voorrondes:
Voorafgaand aan de 2e wedstrijd van Nederland speelde Duitsland tegen de Letten gelijk waardoor de 2e ronde een stuk dichter bij kwam. Nederland – Tsjechië werd een Thriller. Helaas door ons verloren met 3-2 ondanks een 2-0 voorsprong. Op 15 juni stond Nederland – Duitsland op het programma. Het werd geen mooie wedstrijd maar met 1-1 leken de uitgangsposities voor onze jongens goed. De laatste groepswedstrijd was tegen Letland. Er moest gewonnen worden en dan nog moest Tsjechië minimaal gelijk spelen tegen Duitsland. Aangezien Tsjechië al geplaatst was begonnen zij met een B-team. Dit team zorgde voor een stunt door met 2-1 te winnen. Nederland won met 3-0 waardoor de kwartfinales waren gehaald.

De kwartfinale:
In de kwartfinale was het de beurt aan Zweden. Het werd een saaie 0-0 die beslist moest worden (weer) door penalty’s. Eindelijk waren de goden met ons en wonnen we de serie waardoor we in de halve finale mochten spelen tegen gastland Portugal.

De halve finale:
Het werd een kansloze missie. Portugal kwam in de eerste helft met 1-0 voor en na rust maakte ze 2-0. Een eigen doelpunt zorgde voor de 2-1 einduitslag. Portugal was de betere ploeg die door ging naar de finale en Nederland moest naar huis

Tot slot:
Het was een mooi toernooi. Natuurlijk was het clubhuis ook weer opgebouwd en, hoe kan het ook anders, werd alles bijgehouden via een eigen website. Ook was het het toernooi van Dick Advocaat tegen de rest. Dick vond dat dit veel te ver ging. Hij had daarin gelijk. Een week na het toernooi werd bekend dat hij stopte. Grote verassing dit toernooi waren de Grieken. Ze wisten, overigens terecht, het toernooi te winnen. Hoogstwaarschijnlijk gaat het feest in Athene door tot in de eeuwigheid.

ned ivoorkust wk06WK 2006
Weken had ik ernaar uitgekeken. Het WK in Duitsland. Op 9 juni werd er afgetrapt en al een paar weken voor die tijd was mijn huis en ik er helemaal klaar voor. Het zou een bijzonder WK worden want nooit eerder was er een vrouw in mijn leven tijdens een voetbal eindronde. Hoe zou ze mijn oranjegekte doorstaan. Nu na afloop kijkt ook zij terug op een leuke periode. Wel was ze blij na het laatste fluitsignaal op 9 juli. De eerste wedstrijd bekeek ik door omstandigheden niet in het oranjehuis maar met familie. De overwinning zorgde ervoor dat we heerlijk konden afreizen naar Stuttgart voor de match tegen Ivoorkust. Het werd een schitterende dag met een overwinning als kroon op de dag de overwinning met 2-1 en plaatsing voor de achtste finales. Het was nog lang onrustig in Stuttgart. De wedstrijd tegen de Argentijnen ging slechts om de 2e plaats in de groep en stelde derhalve ook weinig voor. Een schaamteloze 0-0 was dan ook het resultaat.

We werden 2e in de poule en moesten de achtste finale aantreden tegen de Portugezen. Zaterdag 24 juni werd ik gebeld dat ik was uitgeloot en nog 2 kaartjes kon krijgen. Het was even hectisch maar natuurlijk gingen we. Het werd wederom een schitterende dag. Helaas werd de dag afgesloten met een wedstrijd die eigenlijk meer op een vechtpartij leek dan een voetbalwedstrijd. De vertoning was on Nederlands. 16 gele kaarten en maar liefst 3 rode kaarten aan Nederlandse kant legde een schaduw over de wedstrijd die overigens met 1-0 werd verloren. Het toernooi was voorbij voor Marco en zijn mannen. Frankrijk en Italië mochten uitmaken wie er wereldkampioen werd. Italië wist de strafschoppen beter te benutten, of hadden ze de Fransen omgekocht. Immers werd tijdens het WK bekend dat heel veel Italiaanse clubs zware straffen krijgen wegens omkopingen. Wat mij betreft zit hier dus ook een luggie aan.

Euro 2008
Ook dit keer was het weer een enorm feest in het Oranjeclubhuis met zeer goede resultaten in de voorronde wat mijn oranjehart liet opbloeien als nooit tevoren. Ik besloot toch kaarten te kopen voor de kwartfinale en af te reizen naar Euro 2008. Helaas waren de Russen onder leiding van Guus Hiddink een maatje te groot voor onze jongens! Wel was het weer een hele belevenis om erbij te zijn.

WK 2010
wat was het mooi het afgelopen WK. Vele hoogtepunten en helaas een teleurstelling door het verliezen van de finale tegen Spanje. Het begon allemaal op 14 juni tegen Denemarken (2-0) Geen mooie wedstrijd maar de 1e 3 punten waren binnen. Tegen Japan opende op zaterdag 19 juni voor het eerst de deuren van het Oranjeclubhuis. 1-0 hebben we gewonnen en we waren geplaatst voor de 1/8 finale. In de laatste wedstrijd van de groepsfase speelden we tegen Kameroen. Deze wedstrijd werd door De Oranjefan bekeken op het Oranjeplein van Enschede. De overwinning van 2-1 werd utbundig gevierd. In de 1/8 finale bezocht De Oranjefan andermaal het Oranjeplein in Enschede. Het werd een mooi feest en we wonnen met 2-1 van Slowakije. De kwartfinale tegen Brazilië was wederom een feestje in Het Oranjeclubhuis dat inmiddels uitgebreid was naar de woonkamer. Een spannende wedstrijd met een zeer goed eindresultaat voor onze jongens. Eindelijk versloegen we de Brazilianen met 2-1 en zaten we weer eens bij de laatste 4. De halve finale tegen Uruguay was weer groot feest in het Oranjeclubhuis. Een lekker buffet en wat een spanning. Het was zowel buiten als binnen erg warm en ook de wedstrijd was een kolkende massa. Maar gelukkig wonnen we met 3-2 en speelde we na 32 jaar weer in de finale. De finale tegen Spanje bekeek ik bij mijn broer in het westen van het land. Een spannende wedstrijd waarin we net aan het eind tekort kwamen. Terugkijkend op het afgelopen WK was het een hoogtepunt voor De Oranjefan. Ik kan niet wachten tot het EK 2012.

Euro 2012:

Wat een debakel werd Euro 2012. Al na de voorrondes konden we naar huis. De verwachtingen waren vooraf al niet erg hoog maar het bleef toch een teleurstelling. Het Oranjeclubhuis heeft dan ook maar 2,5 week zijn deuren open gehad. Met Spanje als nieuwe Europees Kampioen kan ik goed leven. Een oppermachtige finalist die met 4-0 de Italianen aan de kant zette.

WK 2014:

Voorrondes:
In de poule des doods met Spanje, Chili en Australië zou volgens de critische Nederland al na de voorrondes naar huis kunnen. Maar wat werd het anders. Spanje werd verslagen met 5-1. Een overwinning op Australië (3-2) volgde. De 3e wedstrijd tegen Chili andermaal een overwinning (2-0).

Achtste finale:
In de achtste finalen was Mexico de tegenstander. Tot diep in de 2e helft stond Mexico met 1-0 voor. Door een prachtig schot van Sneijder werd het 1-1. In de blesuretijd schopte Huntelaar ons via een penalty door naar de kwartfinales.

Kwartfinale:
In de kwartfinale was Costa Rica de tegenstander. 0-0 Door het inbrengen van keeper Krul voor de beslissende penaltyreeks wist Nederland zich sensationeel te plaatsen voor de halve finale.

Halve finale:
Nog 2 wedstrijden en we zijn Wereld Kampioen. Helaas mog het niet zover komen. Een oersaaie maar spannende wedstrijd eindigde in 0-0. Nederland kon niet weer van keeper wisselen. Argentinië nam de penaltys beter en ging door naar de finale. Evenals Duitsland die met 7-1 Brazilië verpletterde.

3e/4e plaats:
Nederland wist met 3-0 te winnen van Brazilië en werd hierdoor 3e van de wereld. Een leuk detail. Van Gaal wisselde in de blesuretijd andermaal een keeper zodat alle 23 spelers op het WK actief zijn geweest. Dit was nooit eerder voorgekomen.

Finale:
Duitsland maakte de favoriete rol waar in een niet hoogstaande wedstrijd werd na verlenging met 1-0 gewonnen.

Het EK 2016 en het WK in 2018 ging aan Oranje voorbij, helaas. Nu op naar EURO2020!